SOMOVA
La 12 kilometrii depărtare de nordul Tulcei se regăsește localitatea Somova, localitate ce datează încă din epoca getodacă și epoca romană. Numele localității, conform tradiției, provine de la un somn mare pescuit in Gârla Somovei.
La marginea Somovei se află lacul cu același nume. Lacul Somova marchează intrarea în Delta Dunării, făcând parte din complexul lacustru Somova – Perches. Complexul, parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, cuprinde lacuri înlănțuite între ele prin canale străbătute de stuf și ascunzând colonii întregi de păsări.
Complexul lacustru Somova- Parches cuprinde lacul Gorgonel, lacul Rotundu, gârla Somova, lacul Parches, ghiolul Morun, lacul Ciorciovata, lacul Babele, lacul Petica, lacul Somova, lacul Casla și lacul Gâsca.
Dintre acestea, lacul Rotundu prezintă interes deosebit, fiind reprezentativ pentru studiul și conservarea biocenozelor adaptate la amplitudini mari ale undei de viitură, precum și pentru producerea ciprinidelor (familii de pești de apă dulce).
TULCEA
Orașul Tulcea, reședința județului cu același nume, se întinde pe suprafata a șapte coline ce formează un adevărat amfiteatru natural cu deschidere spre Delta Dunării. Aici se regăsesc câteva puncte de interes turistic deosebit.
Muzee :
- Muzeul de artă
- Nuzeul de etnografie si arta populara
- Centrul Ecoturistic Delta Dunării (Acvariul și Muzeul de știintele naturii Delta Dunării) :
- Muzeul de istorie și arheologie
Lăcașuri de cult :
- Catedrala
- Biserica Grecească
- Biserica cu ceas
- Biserica lipovenească
- Geamia Azzizie
Parcuri :
- Faleza Dunării
- Piața Civică
- Parcul monumentului
- Parcul personalităților
- Parcul Ciuperca
Obiective turistice din județ
Triunghiul mânăstirilor : Saon – Cocoșu – Celic Dere este un traseu cu un peisaj care te cucereşte pe loc.
Mânăstirea Saon, situată în Valea Teilor, a fost în anul 1846, la înființare, mânăstire de călugări, iar din anul 1930 s-a transformat în mânăstire de maici. Aceasta iese de departe în evidenţă prin prezenţa unor păsări exotice, pe care maicile de acolo le îngrijesc de ani buni.
Odată ce ajungi la mânăstirea Celic-Dere ești cuprins de un sentiment de veselie, care este posibil să se datoreze multitudinii de trandafiri atât de frumoși care cresc în preajma mânăstirii sau a fericirii cu care ești primit de măicuțe și a celor doi preoți duhovnici. Mânăstirea Celic-Dere este printre puținele construcții din România care are o biserică de iarnă, la demisol, și una de vară la parter.
Manastirea Cocosul este așezată într-un loc retras, la poalele unui deal învâluit în mireasma pădurilor de tei. Odată, demult, de pe acest deal s-a auzit într-o noapte cantecul unui cocoș sălbatic însotit de o bătaie de toacă. Călugării spun că acest cântec se mai aude și astăzi, uneori.
La Babadag există o moschee reprezentativă, moscheea Gazi Ali Paşa, construită de sultanul Mehmet al treilea, în anul 1610, care a fost distrusă în repetate rânduri.
În anul 1990, clădirea a fost reparată iar astăzi funcţionează ca muzeu. Moscheea este cel mai vechi monument de artă musulmană din România, cu pridvor monumental cu arcade şi minaret înalt de 21 de metri. În curtea Geamiei este mormântul lui Ali Gazi Paşa care datează din sec. al-XVII-lea.
La Niculiţel se regăsește Monumentul Paleocreștin, descoperit în anul 1971, care adăposteşte mormintele a şase martiri din Dobrogea
Cetatea de la Enisala, se numara printre monumentele de arhitectură militară de pe teritoriul României, ridicată în evul mediu, care se remarcă prin concepție planimetrică, sistem de fortificații, tehnica constructive și elemente arhitectonice. Fortificația a fost construită în a doua jumatate a sec. al XIV-lea de către o autoritate care viza zona de la Gurile Dunării.
Parcul Național Munții Măcinului : cei mai vechi munţi din România.
Potenţialul natural de care dispune în prezent, face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game largi de turişti interesaţi de drumeţii în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii şi documentare. Pe teritoriul parcului există una din cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervaţii din ţara noastră – Rezervaţia Naturală Valea Fagilor.
DELTA DUNĂRII
Aici vei avea ocazia sa întâlnești la un loc toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, ce se reflectă în medii de viață multiple: vegetația plutitoare submersă, vegetația riverană ce se formează pe marginea inundabilă a bălților și lacurilor, vegetația de pajiști a grindurilor marine, vegetația zonelor de sărături și a zonelor cu apă temporară.
Este un ținut exotic unde, dacă ai ocazia, poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsari și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii. Și, să nu uitam că, în apele sale trăiesc 133 de specii de pești.